A csirke egy újabb felhasználási módját mutatom be neked. A kék vagy penészes sajtnak elég intenzív íze van, én a sajtot nem tudom megenni, de mártásként finomítottam az ízén. Megmaradt a karakteres jelleme, mégis kicsit selymesebb, lágyabb lett az összhatás. Remélem neked is ízleni fog :)
Hozzávalók a csirkéhez:
3 egész csirkecomb
6 édes alma
6 salottahagyma (édesebb az íze, mint a vöröshagymáé)
4 fokhagyma
kevés növényi olaj
fél deci víz
só
bors
kakukkfű
Sajtmártás:
5 dkg vaj
2 ek finomliszt (vagy fehér tönkölyliszt)
4 dl tej
5 dkg kéksajt
200 ml főzőtejszín
só
bors
A csirkecombokat vágjuk ketté és fűszerezzük be. Az almákat pucoljuk meg, vegyük ki a magházat. Elég ha csak felezzük, vagy negyedeljük, mert össze fog esni. A hagymát szintén tisztítsuk meg, az egyik felét félbe a másikat negyedbe vágjuk el. Egy kiolajozott tepsibe rakjuk bele vegyítve az almát, a hagymát és a fokhagymát, majd erre tegyük rá a csibecombokat. Locsoljuk meg kevés vízzel és előmelegített sütőben lefedve 40 percig pároljuk, süssük. Az idő leteltével, nézzük meg hogy a csirke megpuhult-e. Ha igen, fólia nélkül további 25 percre rakjuk vissza, hogy szép piros és ropogós legyen a húsi.
A sajtmártáshoz egy edényben olvasszuk fel a vajat, állandó kevergetés mellett rakjuk hozzá a lisztet. Kicsit pirítsuk meg. Közben a tejet melegítsük fel (mikró), majd apránként öntsük hozzá. Ne ijedjünk meg, ha becsomósodna, habverővel keverjük addig, amíg szép sima nem lesz, illetve át is szűrhetjük. Ha egyneművé vált, apró darabokban tegyük hozzá a kéksajtot. Kavargassuk amíg a sajt teljesen elolvad, majd adjuk hozzá a tejszínt, sózzuk és borsozzuk ízlésünk szerint.
Köretként rizst tálaljunk mellé.
Sütés:
Légkeveréses sütőben 200 fok
Gázsütőben 4 fokozat
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése