2015. április 12.

Aranygaluska muffin formában

Az aranygaluska az egyik legfinomabb édesség. Most bemutatom neked, hogy tálalhatod újszerűen :)

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
5 dkg margarin
5 dkg élesztő
5 dkg cukor
2 tojás
2,5 dl tej

citromhéj
25 dkg olvasztott margarin
1 cs darált dió
30 dkg cukor "kb"

Vaníliakrém:
7,5 dl tej
2 tojássárgája
1 cs vaníliás puding
5 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
1 kk vanília aroma
0,5 ek liszt

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd meleg helyen 1-1,5 órát kelesztjük. Ha megkelt, az egyik lehetőség hogy kinyújtjuk és pici szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, vagy hengereket képzünk és úgy vágjuk fel. A muffin formákat olvasztott margarinnal kenjük ki, különben beleragad a süti. A kis tésztadarabkákat először az olvasztott margarinba, majd a diós cukorba forgatjuk. A muffin formákat béleljük ki vele, de ne púpozzuk nagyon fel, mert sütés közben is megdagad. Tapasztalatból mondom, hogy ha túl sok a tészta, sütés közben nagyon körbe öleli a formát és nagy nehézségek árán lehet csak kiszedni. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

A vaníliakrémhez a tojássárgát a pudingporral, a cukorral, a vanília cukorral és a liszttel összekeverjük, majd felengedjük kevés tejjel. A maradék tejet felmelegítjük. Hozzáöntjük a vaníliás masszát és a vanília aromát, állandó kevergetés mellett felfőzzük, és amikor elkezd sűrűsödne, félrehúzzuk. Nem szükséges nagyon sűrű krémet főzni, mert hűlés közben is sűrűsödik a krém.

Sütés
Légkeveréses sütőben 170 fok
Gázsütőben 3 fokozat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése