Az egyik kedvenc süteményem az isler, nem bírok betelni vele :). A cukrászdában mindig ott figyel egy a tányéromon. Az általam bemutatott verzióban a dió dominál, illetve egy kevés fahéjjal is megbolondítottam az ízét. Kisebb pogácsa szaggatóval akár 40 darab mini islert is kaphatunk. Jó étvágyat kívánok hozzá :)
Hozzávalók a tésztához:
12 dkg finomliszt
8 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza (finomliszt is tökéletes)
20 dkg darált dió
20 dkg vaj
3 db tojássárgája
3 ek eritritolt (sima cukor esetén 6 ek)
csipet só
1 kk fahéj
Csokimáz:
150 g tortabevonó
2 ek növényi olaj
Tölteléknek sárgabarackdzsem vagy vegyes dzsem a megfelelő.
A tésztához a száraz alapanyagokat összevegyítjük, hozzáadjuk a vajat és a tojássárgáját, majd összegyúrjuk egynemű tésztává. 15 percre betesszük a hűtőbe, közben a sütőt előmelegítjük. A tésztát kinyújtjuk kb fél centi vastagságra, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Zsírpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 5-7 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A dzsemmel összeragasztjuk a korongokat, majd egy éjszakára félretesszük pihenni.
A csokimázhoz vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét az olajjal együtt. Majd az islerek tetejét vagy akár az egészet bevonjuk. Vigyázzunk rá, hogy ne legyen túl vastag a csokoládéréteg. Helyezzük vissza a sütőpapírra (vagy sütőrácsra), és hagyjuk teljesen megdermedni.
Sütés:
Légkeveréses sütőben 200 fok
Gázsütőben 4-5 fokozat
A csokimázhoz vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét az olajjal együtt. Majd az islerek tetejét vagy akár az egészet bevonjuk. Vigyázzunk rá, hogy ne legyen túl vastag a csokoládéréteg. Helyezzük vissza a sütőpapírra (vagy sütőrácsra), és hagyjuk teljesen megdermedni.
Sütés:
Légkeveréses sütőben 200 fok
Gázsütőben 4-5 fokozat
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése