A somlói galuska egy igazi kuriózum. Lehet variálni a tészta ízvilágát, a krémek összetevőit. Mégis mikor az ember megkóstolja a süteményt elámul, hogy a sokszínűsége mellett, mennyire egy egészet alkot. Igazi ízbomba :)
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
30 dkg cukor
10 tojás
10 dkg darált dió
2 ek cukrozatlan kakaópor
10 ek víz
0,5 cs sütőpor
Vaníliakrém:
6 db tojás
20 dkg cukor
2 tasak vaníliás pudingpor
1,5 l tej
2 cs vaníliás cukor
Csokikrém:
2 ek finomliszt
13 dkg cukor
1,25 l víz
2 ek rum aroma
1 tasak étcsokoládés pudingpor
100 g étcsokoládé
20 dkg dió (durvára darabolva)
A
piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a sárgáját felverjük a vízzel és
a cukorral, majd hozzákeverjük a sütőporos lisztet. A tojásfehérjét
habbá verjük, és lassan belekeverjük a masszába. Három részre osztjuk,
az elsőt simán hagyjuk, a másodikba belekeverjük a diót, a harmadikba
pedig a kakaót. Előmelegített sütőben három kis tepsiben egyszerre kb.
15 perc alatt készre sütjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni és vágjuk fel kis kockákra.
A vaníliakrémhez a
tojássárgákat összekeverjük a cukorral, a pudingporral és 2 dl hideg
tejjel. A többi tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingporos
masszát, és állandó kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle. A tojásfehérjét a vaníliás cukor folyamatos adagolása mellett kemény habbá verjük, majd a kihűlt krémhez keverjük.
A csokikrémhez a
pudingport, a cukrot és a lisztet kevés vízzel elkeverjük, majd
hozzáöntjük a többit. Állandóan kevergetve elkezdjük főzni, ekkor
rakjuk bele az egy tábla étcsokoládét. Önthető krémet főzünk belőle, ha
túlságosan besűrűsödne, vízzel visszahígíthatjuk. Hagyjuk kihűlni, majd
ezután rakjuk bele a rumot.
Ha mindkét krém kihűlt, összeállítjuk a süteményt: a piskóta kocka kerül legalulra, melyet meglocsolunk a csokis krémmel, erre jön a darabolt dió, majd a vaníliás krém. Ezt addig folytatjuk, amíg minden hozzávaló el nem fogy. Érdemes pár órára - de legjobb egy éjszakára - hűtőbe rakni, hogy összeérjenek az ízek.
Sütés:
Légkeveréses sütőben 180 fok
Gázsütőben 4 fokozat
Ha mindkét krém kihűlt, összeállítjuk a süteményt: a piskóta kocka kerül legalulra, melyet meglocsolunk a csokis krémmel, erre jön a darabolt dió, majd a vaníliás krém. Ezt addig folytatjuk, amíg minden hozzávaló el nem fogy. Érdemes pár órára - de legjobb egy éjszakára - hűtőbe rakni, hogy összeérjenek az ízek.
Sütés:
Légkeveréses sütőben 180 fok
Gázsütőben 4 fokozat
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése