Bemutatom neked, hogyan készítsd el otthon. A sütemény sikerének a kulcsa a megfelelő kelesztésidő :) Készíts nagyobb mennyiséget, kend le tojással és fagyaszd le, ezáltal, ha bármikor kedvet kapsz hozzá, csak kiolvasztod, megsütőd és már eheted is a házi croissant.
25 dkg finomliszt
1,5 ek cukor
1 kk só
1 cs szárított élesztő (vagy 1 cs friss)
125 ml langyos víz
150 g vaj
1 tojás
Az élesztőt beletesszük a vízbe, ráöntjük a száraz hozzávalókra, majd egynemű tésztává gyúrjuk. Összegyúrás után takarjuk le, 10 percet pihentessük, majd gyúrjuk át. Ezt ismételjük meg még kétszer. (Ha szárított élesztőt használsz pihentesd további fél óráig). Rakjuk be a hűtőbe legalább 6-7 órára, de a legjobb neki, ha egész éjszakára hagyjuk pihenni. Ezt követően nyújtsuk ki kocka alakúra, a vajat vágjuk széltében ketté, helyezzük rá a tésztára és fedjük be vele teljesen. Nyújtófa segítségével nyújtsuk ki a tésztát, hajtogassuk össze és tegyük vissza a hűtőbe fél órára pihenni. A nyújtást és a hajtogatást ismételjük meg még kétszer.
Az utolsó pihentetés után nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakra, vágjunk belőle háromszögeket, ha van töltelékünk tegyük bele. TIPP! a töltelék mellett a tészta szélét kenjük be egy kevés felvert tojással, hogy a töltelék ne folyhasson ki sütés közben. Tekerjük fel a "kis kifliket". Ennél a pontnál még kelesszük a tésztát kb 15 - 20 percig, hogy a tészta rétegek kezdjenek elválni egymástól. Ezután kenjük meg őket felvert tojással. Melegítsük elő a sütőt, tegyünk az aljára egy vízzel teli tepsit és süssük kb 15 percig, amíg szép aranybarnák lesznek.
Sütés:
Légkeveréses sütőben 210-220 fokon
Gázsütőben 6 fokozat
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése