2015. március 30.

Pisztráng, ahogy én szeretem

Nagyon szeretjük a halat, a választás most a pisztrángra eset, nagyon jó fehérje forrás, könnyű éppen ezért vacsorára bármikor fogyasztható.



Hozzávalók:
2 db  pisztráng
2 gerezd fokhagyma
0,5 csokor petrezselyem
1 ek vaj
1 dl olívaolaj
fél citrom

bors

Spenót és Burgonya:
250 g spenót (bébispenót egy csomaggal)
2 gerezd fokhagyma
1 ek vaj
4 közepes db burgonya
0,5 csokor petrezselyem
3 ek olívaolaj
A halat előkészítjük, megmossuk, beirdaljuk, kívül-belül sózzuk, borsozzuk. A fokhagymát és a petrezselymet apróra vágjuk és összekeverjük kevés olívaolajjal. Egy részével megkenjük a hal belsejét. Kb 1 órára (vagy egy éjszakára) hűtőbe rakjuk. 
Vágjuk össze a spenóthoz a fokhagymát, és öntsünk rá kevés olívaolajat, hogy az olaj átvegye a fokhagyma ízét. Ha letelt a pihentetési idő, tepsibe rakjuk a halat. A külsejét megkenjük a maradék fokhagymás-petrezselymes olajjal, rákarikázunk rá pár szelet citromot, rakjunk a belsejébe egy-egy kis kocka vajat, fél deci vizet öntsünk alá és fedjük le fóliával. Előmelegített sütőben először 30 percig, majd fólia nélkül még 10 percig süssük.
Én a spenótot és a krumplit csak akkor szoktam elkezdeni, ha a hal már félidőnél jár, így nem lesz hideg egyik sem. A burgonyát felkockázzuk és megfőzzük. A petrezselymet összevágjuk ízlés szerint, kevés vajon/olajon megdinszteljük, majd ráöntjük a megfőtt burgonyát. Összekeverjük, és kész.A spenótot alaposan, többször mossuk meg. A fokhagymás olajat felmelegítjük - én tettem bele egy kevés vajat is - rátesszük a spenótot és kb 3 perc alatt készre pároljuk, sózzuk, borsozzuk, és már tálalható is.

Sütés
Légkeveréses sütőben 180 fok
Gázsütőben 3-4 fokozat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése