2015. március 30.

Csirkés spenótos cannelloni

Pár napja árválkodott a hűtőben egy adag spenót, töprengtem rajta hogy mit is készítsek belőle. A végeredmény fantasztikus lett. A receptet kifejezetten ajánlom a kisgyermekes családoknak, ahol nem szeretik a spenótot.



Hozzávalók a töltelékhez:                                   
fél fej vöröshagyma                                                    
4 gerezd fokhagyma                                                             
350g spenót                                                                           
1 db csirkemell                                                 
2 cs mozzarella                                                                  
250 g túró (vagy ricotta)                                                                         
1 doboz cannelloni                          
1 ek bazsalikom
1 tk majoranna

bors

Paradicsomos szósz:
fél fej vöröshagyma
1 fokhagyma
2 paradicsom
500 ml sűrített paradicsom
1 tk bazsalikom
1 tk majoranna
só bors

Besamel mártás:
5 dkg vaj
3 ek fehér liszt
500 ml tej
szerecsendió

bors

A töltelékhez megdinszteljük a hagymát, majd rátesszük az apró darabokra vágott csirkemellet. Megszórjuk a fűszerekkel és enyhén megsütjük a keveréket. Hozzáadjuk az alaposan megmosott és összevágott spenótot, többszöri kevergetés mellett hagyjuk hogy a spenót összeessék. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és tépkedjük bele a mozzarellát. Közepes lángon addig pároljuk az egészet amíg a sajt el nem olvad teljesen. NE IJEDJ MEG! A spenót levet fog ereszteni, de ez majd felszívódik a pihentetés során. Kóstoljuk meg a keveréket, és ha szükséges fűszerezzük után. Ha kész, vegyük le a tűzről, hagyjuk pár percet állni és keverjük hozzá a túrót. Pihentessük addig a tölteléket, amíg a másik két szószt el nem készítjük.

A paradicsom szószhoz dinszteljük meg a hagymát, tegyük bele a fokhagymát hogy megillatosítsa, majd adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot, a sűrített paradicsom és a fűszereket. Ha túl sűrű, öntsünk hozzá vizet, ezzel lehet lazítani (nem baj ha folyósabb). Főzzük 5 percig állandó kevergetés mellett, majd vegyük le a tűzről.

A besamel mártáshoz melegítsük fel a vajat majd szórjuk bele a lisztet, pirítsuk meg egy kicsit, de vigyázzunk hogy meg ne égjen. Apránként öntsük fel meleg tejjel, közben pedig kevergessük, ne hogy összecsomósodjon. Ha még is csomósodna szűrjük át, vagy turmixoljuk össze. Ízesítsük késhegynyi szerecsendióval, kevés borssal és sóval. Főzzük kb. 10 percig állandó kevergetés mellett, amíg szépen elkezd sűrűsödni.

Ha minden kész rakjuk össze a művünket :)
A tepsi aljára beleöntjük a paradicsom szószt, erre helyezzük rá a megtöltött cannellonikat majd ráöntjük a besamel mártást. Előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük.


Sütés:
Légkeveréses sütőben 180 fok
Gázsütőben 3-4 fok



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése