2015. június 30.

Mini almás rétes

Biztosra veszem, hogy te is szereted a rétest, hát az én nagy kedvencem az almás rétes (természetesen :P ). Legjobban a rétes végeit szeretem, szerintem sokan vagyunk így. Imádok beleharapni a ropogós tésztába és utána jön a bónusz az alma. Sokszor volt, hogy egy vendégségben nem tudtam kikapni csak egy "véget". Szóval úgy döntöttem, lecsökkentem a méretet, hogy az egész rétes rúd az enyém legyen. Nem kell vele sokat pepecselni, főleg hogy a boltban kapható mindenféle réteslap. Ehhez a sütihez én teljes kiörülésű réteslapot használtam, de jó a sima is, ki hogy szereti. Hát íme a rétesem, amit nem csak egy délutáni nasira, de vendégvárásra is szívesen ajánlok.

Hozzávalók (12 db-hoz)
4 nagyobb alma
1 citrom
3 marék búzadara
1 ek fahéj
4 ek cukor
15 dkg vaj
réteslap
porcukor a díszítéshez

Az almákat meghámozzuk és nagyon apróra összevágjuk. (Ha van a konyhában aprítógép, ne legyél rest használd.) Ráreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, hozzátesszük a fahéjat, a cukrot és a búzadarát, majd alaposan átkeverjük. Kóstoljuk meg! Én kicsit savanykásabbra készítettem, szerintem nyáron ez a tuti :).
TIPP: a réteslapokat tedd két nedves konyha ruha közé, könnyebb vele dolgozni! Mindig innen vegyél ki egy lapot.
Terítsünk ki egy lapot a fadeszkára, az egyik felét kenjük be alaposan olvasztott vajjal, majd hajtsuk a másik felére, a kisebb felületet szintén kenjük be vajjal, majd három egyenlő részre vágjuk el. A tölteléket hosszanti irányban, a tészta egyik szélére helyezzük. Alul - felül ráhajtjuk a tésztát, megvajazzuk, majd a kisebbik oldalt is ráhajtjuk, vajazás és feltekerjük. Az a legfontosabb, hogy minden tészta hajtogatást vajazás kövesse. Ez azért lényeges, mert a tészta nagyon könnyen törik és a vaj segít ezt áthidalni. A tészta töltést addig végezzük, amíg van töltelékünk. Előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük és még melegen meghintjük porcukorral (fahéjas porcukorral is szuper).

Sütés:
Légkeveréses sütőben 180 fok
Gázsütőben 3-4 fokozat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése