2015. július 1.

Ízes húsgolyók tejszínes körítéssel

Ha valami újat készítek és azt megosztom másokkal, először mindig a recept nevén gondolkozom el. Nem lehet minden recept neve, ami egy kicsit is hasonlít a másikra, egyforma. Ragu, rakott, töltött stb stb.... Itt aztán lehet kreatívoskodni. Természetesen még sem írhatok ki mindent, amit az étel tartalmazz, de fontos, hogy a lényeg benne legyen. Nekem számít a recept neve, mert először az kelti fel az érdeklődést. Elolvasod, némi fogalmad kialakul az ételről, a többit a képzeleted adja hozzá, egészen addig, amíg el nem készíted és meg nem kóstolod. Úgy érzem megfogtam az étel lényeget, ezzel a recept címmel, remélem Te is így fogod gondolni, miután megkóstoltad. :)

Hozzávalók:
50 dkg darált hús
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 kenyér szelet
1 brokkoli fej
1cs halványító zellerszár ( 250 g - 350 g)
fél liter alaplé
1 nagy doboz tejföl
200 ml főző tejszín
2 tojás
1 dl tej
1 fahéjrúd
1 csillagánizs
1 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt koriander
fél tk kurkuma (elhanyagolható)
feta sajt (díszítésnek, elhanyagolható)
só, bors

Először a húsgolyókat készítsük elő (akár előző este is begyúrhatod). A darált húst sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg római köménnyel, korianderrel, és kurkumával. A két kenyér szeletet áztassuk be kevés tejbe, majd szaggassuk a darált húsra. Aprítsunk össze egy vöröshagymát és az összes fokhagymát, ezt is tegyük a húsos tálba és az egészet gyúrjuk össze egyneművé. Takarjuk le és tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. 
A brokkolit szedjük szét rózsáira, és forrásban lévő vízben pár perc alatt enyhén abáljuk meg. A zeller szárakat mossuk meg alaposan és vágjuk fel kisebb darabokra. A második fej hagymát aprítsuk fel és dinszteljük meg, tegyük rá a zellert, pároljuk pár percig, majd öntsük fel az alaplével és adjuk hozzá a fahéjrudat és a csillagánizst. Kb 15-20 perc alatt közepesen puhára pároljuk. Ezt követően alaposan  keverjük össze a tejfölt, az egy deci tejjel, a főző tejszínnel és a két tojással, sózzuk, borsozzuk, majd fokozatosan keverjük a zellerhez és zárjuk el a gázt. 
Egy tepsibe tegyük bele a brokkoli rózsákat, öntsük rá a tejszínes zellert és jöhetnek a húsgolyók. Vizes kézzel kisebb gombócokat formáljunk és szórjuk meg velük a tepsit, majd csipkedjük rá a fetát. Előmelegített sütőben lefedve 15 percig, majd anélkül is kb 15 percig sütjük. Köretnek rizst vagy steak burgonyát ajánlanék, de magában is megállja a helyét.
Jó étvágyat kívánok hozzá :)

Sütés
Légkeveréses sütőben 180 fok
Gázsütőben 4 fokozat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése