2015. július 15.

Epres bazsalikomos granita

A granita Olaszországból, azon belül pedig Szicíliából származó édesség. Eredeti nevén granita siciliana, ha arra jársz mindenképpen kóstold meg. Ez egyfajta sorbet, de ha mindenképpen magyarul akarjuk megfogalmazni, akkor jégkása :) Nagyon tetszik ez a hűsítő édesség, mert otthon készíthető, tehát tudod, hogy mi van benne. Bárki ehet belőle, még az allergiások is, mert tejet nem tartalmazz, illetve, ha eritrittel vagy nyírfacukorral készíted, a diétázók is imádni fognak. Ha nyaralásra kerül a sor, akkor pedig az egyik legkifizetődőbb nyalánkság, főleg ha sok a gyerkőc. Alig kell hozzá pár dolog, és az ízét is úgy változtatod, ahogy szeretnéd vagy ahogy kérik :) Hát íme az én granitám.

Hozzávalók:
7 dl víz
15-20 dkg porcukor
6 nagyobb szem eper
8 friss bazsalikom levél

Az egészet forraljuk össze kb. 5 perc alatt. Ha teljesen kihűlt turmixoljuk le. Rakjuk be a mélyhűtőbe, kb 3 óra után villával kavarjuk össze. Ekkor már a víz elkezd kristályosodni. Rakjuk vissza a fagyasztóba, amíg teljesen összeáll. Ez lehet akár egy éjszaka is, de pár óra is, a fagyasztó hőfokától függően. Én egy egész éjszakára benne hagytam, természetesen amikor kivettem, egy fagyott tömb volt az egész, de hagyni kell kb. 10 percig állni szobahőmérsékleten és utána villával össze tudod törni.  Tálkákba vagy poharakba kiporciózod és már lehet is fogyasztani. Jó étvágyat kívánok hozzá :)

Ízesítés tippek:
málna/eper - citrom/bazsalikom/rozmaring
kávé
citrom - menta
csokoládé - chili

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése