2015. június 21.

Gyümölcsös pite

Biztosan már Te is hallottál az amerikai almás pitéről. A "hagyományos" almás pitét mi nagyon szeretjük és arra gondoltam, hogy a hétvégén kipróbáljuk az amerikai változatát is. A pite tészta egy átlagos pite tészta, bármivel meg lehet tölteni, édessel vagy akár sóssal is. A tölteléket kicsit felturbóztam eperlekvárral. Nagyon klassz színt adott neki és ízileg is odatette magát az alma mellett :) Sajnos friss vagy fagyasztott eperrel nem rendelkeztem, pedig még azt is raktam volna bele, de ha nálad még fellelhető, akkor feltétlen tegyél bele. Maga a sütemény nagyon kényelmes, gyorsan elkészül és nagyon finom. Na persze itt, azért felhívnám a figyelmet, hogy érdemes teljesen kihűteni, különben kanállal eheted az egészet, de annak is meg van a maga bája. Nem csűröm csavarom a szót tovább, készítsd el gyorsan és ess neki :) Jó étvágyat kívánok hozzá.


Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
2 tojás
25 dkg hideg margarin
7 ek hideg víz
3 ek cukor
csipet só

Töltelék:
7 db nagyobb alma
kb 10 dkg cukor (ízlés szerint)
3 ek eperlekvár
1 tk fahéj
csipet szerecsendió
fél dl víz
1 ek liszt
2 ek vanília pudingpor

A tésztához összegyúrunk mindent. TIPP: ha van otthon aprító géped, akkor kisebb mennyiségekben a vajat és a lisztet vegyítsd össze. Nagy segítséget nyújt és időt is megtakarítasz vele. Ha kész a tészta, tedd kb 1 órára a hűtőbe. 

A töltelékhez hámozd meg az almát és darabold nagyobb kockára. Rakd fel a gázra, mert kicsit meg fogjuk párolni. Add hozzá a cukrot, a fűszereket, az eperlekvárt és kb 2 percig párold. Zárd el a gázt! A vízben keverd el a lisztet és a pudingport, majd öntsd rá az almákra és szépen kevered el. A sűrítéshez én azért használtam vanília pudingot is, mert egyrészről imádjuk, másrészről egybefogja az ízeket, de nem lesz totál vanília ízű a sütemény.

A tészta 3/4 részét nyújtsd ki és a kivajazott pite formába szépen tedd bele, majd kicsit szurkáld meg villával. A lelógó tészta részeket, vagy úgy hagyod és majd ha a teteje is rákerül, akkor "rusztikusan" visszahajtod, vagy levágod. A levágásnak a legegyszerűbb módja (nem a kés :) ), ha a nyújtófát átgurítod a pite forma peremén, így leválik a fölösleges tészta. 
Öntsd bele a tölteléket, majd a tetejére a maradék kinyújtott tésztával fedd le. Késsel érdemes bevágni itt-ott, hogy a gőz szabadon távozhasson. Előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük.

Sütés:
Légkeveréses sütőben 180 fok
Gázsütőben 3-4 fokozat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése