Tegnap azon tanakodtam, hogy mi legyen ebédre. A fagyasztóból kivettem egy adag karajt, tehát a hús adott volt. Rég készítettem tejszínes ételt, szóval a szósz alapja is meg lett gyorsan. A köztes alapanyagok, igazán jól harmonizálnak egymással. Van benne ropogós és krémes, sós és édes is. A köret esetében, valami újat szerettem volna, vagy olyat ami hagyományos, de még is egy kis csavarral új variációt ad. Hát íme a recept, bízom benne, hogy Te is elkészíted otthonodban. :)
Hozzávalók:
4 vastagabb szelet karaj (egy kicsit kiklopfolva 8 szeletet kapunk, figyelj rá ne legyen lap vékony!)
2 fej lilahagyma
1 póréhagyma
1 cs bacon szalonna ( kb 7-8 vékony szelet)
4 fej fokhagyma
5 dl víz
200 ml főzőtejszín (30%-os)
1 friss rozmaring ág (vagy kb 1 ek morzsolt szárított)
1 friss kakukkfű ág (vagy kb 1 ek morzsolt szárított)
1 friss zsálya ág (vagy kb 1 ek morzsolt szárított)
só, bors, kevés olaj
Burgonyalepénykék:
10 db közepes burgonya
1 ek vaj
1 ek kakukkfű
10 dkg keményebb sajt
2 tojás
liszt
só, bors
A húst előkészítjük, kiklopfoljuk, ketté vágjuk, sózzuk, borsozzuk és kevés olajon szépen megpirítjuk. A bacont közepes kockákra, a lilahagymát és a fokhagymát nagyobb, a póréhagymát vékony darabokra vágjuk fel. A hús sütése után visszamaradt zsiradékra rádobjuk a bacont, süssük, amíg szépen elkezd barnulni, ekkor hozzátesszük a lilahagymát, a fokhagymát és a fűszereket. Keverjük át többször, majd adjuk hozzá a póréhagymát. Pár percig pirítsuk és öntsük fel 2 dl vízzel. Addig párolódhat, amíg a víz teljesen el nem fogy, majd süssük tovább, amíg minden szép piros nem lesz, kb bő 5 perc. Ez azért fontos, hogy az ízek még jobban előjöjjenek. Öntsük rá a tejszínt és a maradék vizet, keverjük össze és helyezzük vissza a hús szeleteket, hogy szépen megpuhuljanak és összeérjenek az ízek. VIGYÁZZ! a sózásnál, mert a bacon sós, miután ráöntötted a tejszínt és a vizet, utána sózd!
A burgonyalepényhez megfőzzük a burgonyát kevés sóval. Törjük össze, fűszerezzük be, keverjük bele a vajat és a kisebb darabokra vágott sajtot. Külön edényben verjük fel a tojást és óvatosan, ne hogy rántottát készítsünk, belekeverjük a törtburgonyába. TIPP! többszöri kevergetéssel hűtsük kicsit a pürét és utána keverjük hozzá a felvert tojásokat! Képezzünk belőle korongokat, forgassuk meg lisztben és süssük ki forró olajban. A felesleges olajat papírtörlővel itassuk fel és már tálalhatunk is.
Ha előre összevágunk és előkészítünk mindent, akkor nagyon gyorsan elkészülhetünk az étellel, nekem kb. 40 percembe került az egész. Jó szórakozást kívánok hozzá :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése