2015. október 18.

Tökös almás pite

Az egyik legjobb előnye az Ősznek, hogy beköszönt vele a tök szezon. Számomra az egyik legsokoldalúbban felhasználható zöldség, ezért ezekben a hónapokban előszeretettel főzök/sütök belőle mindenfélét. Az idei első "tökösöm" egy pite lett, még hozzá egy tökös almás pite dióval dúsítva. A pite elkészítésének legmelósabb része a tök és az alma lereszelése, a többi már csak egy kevés kavargatás és nyújtás. Ez az a fajta sütemény, ahol nem a tészta dominál, hanem annál inkább a töltelék. Nálunk már egy sima almás pite is dugig van almával. Szóval íme az én tökös almásom, fogadd tőlem sok szeretettel. :)

Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
1 db tojás
12,5 dkg hideg margarin
3 ek hideg víz
2 ek cukor
csipet só

Töltelék:
1 kg sütőtök (ne legyen több!)
7 db alma
1 citrom
1 ek fahéj
1 tk szerecsendió
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
kb 2 marok búzadara
kb 1 marok zsemlemorzsa
fél deci víz
1 ek liszt
2 ek vaníliás pudingpor

A tésztához összegyúrunk mindent. TIPP: ha van otthon aprító géped, akkor kisebb mennyiségekben a vajat és a lisztet vegyítsd össze. Nagy segítséget nyújt és időt is megtakarítasz vele. Ha kész a tészta, tedd kb. 1 órára a hűtőbe.

A töltelékhez pucold meg az almát és a tököt, reszeld le. Reszeld hozzá a citrom héját és facsard hozzá a levét, keverd össze. Tedd a gázra és párold át kb. 2 perc alatt, közben tedd hozzá a fahéjat, a szerecsendiót, a cukrot és a vaníliás cukrot. Kóstold meg és ha szükséges édesíts után. Add hozzá a búzadarát és a zsemlemorzsát. Kavard el a vizet a liszttel és a vaníliás pudingporral és kavard hozzá a töltelékhez. 

A tésztát nyújtsd ki, tedd bele az előzőleg kivajazott pite formába, vagy tepsibe. Szurkáld meg villával. (Én megszórtam kevés búzadarával, nehogy véletlen elázzon a tészta.) Öntsd bele a tölteléket és előmelegített sütőben 40-50 perc alatt süsd készre.
Jó étvágyat kívánok hozzá :)

Sütés:
Légkeveréses sütőben 180 fok
Gáz sütőben 4 fokozat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése