2015. november 11.

Almás krémes

Az alma szezonját éljük, ezért aktuálisan hoztam egy finom receptet :) Az alma mindenhogy jó, mellényúlni nem lehet vele. A sütemény egy egyszerű piskótából szeletelt almából és egy finom krémből áll, hogy még jobban "csússzon". Ha már nagyon ácsingózik a család egy finom sütire, krém nélkül már langyosan is fogyasztható. :)

Hozzávalók:
6 tojás
6 ek cukor
6 ek langyos víz
6 ek púpozott liszt
fél cs sütőpor
csipet só
6-7 szem alma
fahéj

Krémhez:
6 dl tej
6 ek liszt
1 tojás
1 vaníliás cukor
20 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 kk fahéj
1 tábla keserű csokoládé

A tojássárgáját, a cukorral és a vízzel habosra, a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgás masszához keverjük hozzá a sütőporos lisztet és a sót, majd szép óvatosan a felvert tojásfehérjét. Az almát pucoljuk meg, és vágjuk vékony szeletekre. A tepsit alaposan vajazzuk ki (10 dkg vaj), ne sajnáljuk a mennyiséget, mert különben odaragadhat. Tegyük rá az almát a vaj tetejére, szórjuk meg fahéjjal (én kb fél zacskót rászórtam, hogy intenzív legyen), végül öntsük rá a tésztát. Előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült tegyük hideg helyre rövid időre, hogy könnyebben ki tudjuk fordítani a süteményt a tepsiből.

A krémhez a tejet felforraljuk, a lisztet kevés tejjel és tojással simává keverjük és beleöntjük a forró tejbe. Gőz felett sűrű krémet főzünk belőle. Teljesen kihűtjük. A margarint a porcukrot és a vaníliás cukrot összedolgozzuk és a kihűlt krémhez keverjük. Kenjük rá a sütemény tetejére és díszítsük reszelt csokoládéval. Jó étvágyat kívánok :)

Sütés:
Légkeveréses sütő 180-200 fok
Gázsütőben 4-5 fokozat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése