Életemben először főiskolás koromban kóstoltam meg a muszakát. Az egyik albérlőtársam állította össze éppen az ételt, amikor én haza toppantam és megkérdeztem tőle mit csinál. Ő erre muszakát... mondtam neki, hogy hallottam már róla, de még soha nem ettem...Na majd most megkóstolod mondta. Azóta is imádom, többször készítettem már, kicsit kísérletezve az ízekkel. A jelenlegi recept egy hagyományos muszaka, bár a tálaláson változtattam, mondhatni praktikusabbá tettem. Hát íme :)
Hozzávalók:
4-5 közepes padlizsán
1 vöröshagyma
1 fokhagyma
1 fahéjrúd
1 tk oregánó
1 tk bazsalikom
1/2 bögre száraz vörösbor
1 ek cukor
10 dkg fehér cheddar
7 db kisebb paradicsom (vagy 1 doboz paradicsom/paradicsompüré)
fél kg darált hús (sertés/marha)
kevés olaj
só bors
4 db nagyobb burgonya
50 g vaj
3-4 ek tej
2 tojássárgája
A padlizsánokat mossuk meg és vágjuk ketté, előmelegített sütőben 40 perc alatt süssük át. Közben a raguhoz aprítsuk fel a hagymát és kevés olajon kezdjük el dinsztelni. Ha már szépen kezd barnulni, nyomjuk bele a fokhagymát, majd a darált húst. Pár perc elteltével tegyük bele a bazsalikomot és az oregánót is. Pirítsuk át kissé, majd öntsük rá a vörösbort. Hagyjuk elpárologni az alkoholt, illetve a folyadék felét és tegyük bele az előzőleg összeaprított paradicsomot, a cukort, a fahéjrudat, illetve sózzuk,borsozzuk. Takarék lángon fél óráig főzzük fedő nélkül. Ezért azért fontos, hogy elpárologjon a ragu levének a nagy része, így nem tud kifolyni majd a padlizsánból, de még szaftos marad. Az utolsó pillanatokban keverjünk bele kb. másfél maroknyi reszelt sajtot, majd langyosra hűtsük ki a ragut.
A padlizsánokat, kivéve a sütőből, hagyjuk kicsit kihűlni, majd kiskanál segítségével vágjuk ki a húsuk felét, kb. annyit, hogy meg tudjuk tölteni a raguval, de ne csak a héja maradjon. A kiszedett padlizsánhúst rakjuk félre még jól jöhet egy másik receptnél. A padlizsánok hasába először nagyon kevés reszelt sajtot tegyünk, majd erre jöhet a ragu.
Főzzük meg a burgonyát kevés sóval. Ha megpuhultak, héjazzuk le, törjük össze és keverjük bele a vajat, a tejet, majd a tojások sárgáját. Sózzuk és borsozzuk. Szépen kanalazzuk a ragu tetejére és szórjuk meg a maradék sajttal. Előmelegített sütőben 20 perc alatt szép pirosra, ropogósra süssük.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Sütés:
légkeveréses sütő 200-210fok
gázsütő 5-6 fokozat
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése