2015. augusztus 18.

Mentás kosárkák gyümölcs csatnival

Végre egy kicsit lehűlt az idő, így én is visszaálltam a tűzhely mellé és kicsit kreatívoskodtam. Igyekeztem valami újat készíteni, de tutira is akartam menni, ezért a megszokottat kevertem a szokatlannal. A végeredmény szerintem nagyon klassz lett :) Egyszerre ropogós és krémes, pikáns és frissítő. Remélem neked is tetszeni fog, és elkészíted otthonodban. Jó szórakozást kívánok hozzá.

Hozzávalók:
1 cs fagyasztott leveles tészta
1 tojás
1 cs vaníliás pudingpor
250 g mascarpone
2 ek porcukor
1 csepp vanília aroma
4 ek cukor
4 dl tej
3 ág menta levél
fél citrom leve
3 db kopaszbarack
1 db kiwi
1 db banán
2 ek fehérborecet
fél kk gyömbér
4 ek cukor (ízlés szerint lehet több is)
1 cs vaníliás cukor
csipet só
késhegynyi szerecsendió

A leveles tésztát nyújtsuk ki, vágjuk 24 egyenlő részre és előre kiolajozott muffin formákba tegyük bele. A tésztát béleljük ki sütőpapírral és öntsünk bele sütő rizst. Ez azért fontos, mert így a tészta belsőrész nem fog felpúposodni és több krémet tudunk belerakni. Előmelegített sütőben 15 percig süssük, majd minden formáról vegyük le a nehezéket, kenjük be a belsejüket nagyon vékonyan felvert tojással és további 10 percig süssük. Az így kapott kis kosárkákat hűtsük ki teljesen. 
A pudingot főzzük meg a tejjel és a cukorral. Ha kész aprítsuk bele a menta leveleket és facsarjuk bele a fél citrom levét. Hagyjuk kihűlni. A mascarponét keverjük ki a porcukorral, majd szép fokozatosan adagoljuk hozzá a pudingot és a vanília aromát.
A gyümölcs csatnihoz pucoljuk meg a gyümölcsöket, egy aprítógépbe tegyük bele, öntsük hozzá az ecetet, a gyömbért, a szerecsendiót, a cukrokat és a sót. Turmixoljuk össze alaposan. Tegyük fel a gázra, forraljuk fel, majd alacsony fokozaton főzzük kb 30 percen keresztül. Főzés közben egyszer kóstoljuk meg és ha úgy érezzük tegyünk hozzá még cukrot. Ezt is hűtsük ki teljesen.
Az előkészített kosárkákat töltsük meg a mentás vanília krémmel, majd erre csepegtessünk a gyümölcs csatniból. Díszítésnek menta leveleket szúrjunk a tetejébe. 
TIPP: ha a csatniból megmarad valamennyi, későbbi felhasználásra tegyük a hűtőbe. Sült húsok mellé kiváló társként szolgálhatjuk fel.

Jó étvágyat kívánok hozzá :)

Sütés:
Légkeveréses sütőben: 180 fok
Gáz sütőben 4 fokozat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése